:

Wat is beter voor je oren, oortjes of koptelefoon?

Olaf Peeters
Olaf Peeters
2025-07-09 17:24:40
Count answers : 0
0
Met een goede koptelefoon of goede oortjes sluiten de oren af voor geluid in je omgeving. Hierdoor hoeft het volume niet harder om geluiden van buitenaf te weren. ‘Over-ear’-koptelefoon: deze zitten helemaal om je oor heen en niet zo dicht op je trommelvlies, ze zijn er ook met volumebegrenzer. ‘In-ear’- oortjes: deze zijn van speciaal materiaal gemaakt, zodat ze je oren goed afsluiten. Wil je nog minder omgevingsgeluiden horen, kies dan voor een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling. Tegenwoordig is er ook een koptelefoon die naast je oor op je hoofd zit. Deze werkt via trillingen door je hoofd waardoor de kans op schade heel klein is.
Benjamin van den Berg
Benjamin van den Berg
2025-07-09 14:28:59
Count answers : 0
0
Wanneer staat mijn muziek te hard? Geluiden tot ongeveer 75 decibel zijn veilig. Wanneer de muziek harder staat, loop je risico op gehoorschade. De kleine oordopjes zitten dicht bij het trommelvlies. Dichterbij dan bijvoorbeeld het gebruik van een koptelefoon. De intensiteit is daarom groter. Gebruik een koptelefoon in plaats van oordopjes. Luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe.
Milou Timmermans
Milou Timmermans
2025-07-09 14:26:42
Count answers : 0
0
Het is aangeraden om te investeren in een degelijke hoofdtelefoon die je óver je oren plaatst. Het geluid wordt dan niet rechtstreeks in je oren geblazen. En de druk op je trommelvliezen is aanzienlijk lager. Door de betere geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon kan je het volume ook wat zachter zetten. Je oren worden hierdoor minder belast en je kan iets langer blijven luisteren. De boodschap is duidelijk: verkies een hoofdtelefoon boven oortjes en ga verantwoordelijk om met volume en luisterduur.