Hoe koud mag het op de werkvloer zijn?

Isa Aelftrud van Wessex
2025-07-15 22:25:53
Count answers
: 0
Er staat geen expliciet antwoord in de tekst op de vraag hoe koud het op de werkvloer mag zijn, maar er zijn wel enkele richtlijnen te vinden over de invloed van kou op de mens en situaties waarin bepaalde temperaturen risico's met zich meebrengen. Bij een omgevingstemperatuur onder de 15 °C kun je je handen niet meer goed gebruiken, wat vervelend en soms gevaarlijk kan zijn omdat je minder nauwkeurig werkt. Als je lichaamstemperatuur zakt tot onder de 33 °C neemt de kans op ongelukken toe, omdat je bewustzijn vermindert. We spreken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C. Ons lichaam functioneert alleen goed als de lichaamstemperatuur rond de 37 °C is.

Elizabeth Avci
2025-07-08 15:41:58
Count answers
: 0
De Arbowet zegt niet duidelijk bij welke temperatuur het te koud is om te werken. Kou wordt namelijk niet alleen bepaald door de echte temperatuur. De gevoelstemperatuur is ook belangrijk.
Is de gevoelstemperatuur -6 graden of lager? Ook dan mag je werk neerleggen.
Je mag je werk neerleggen bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager.
Je mag je werk neerleggen: bij vorst, sneeuw, ijzel of een glad dak; en als de gevoelstemperatuur -6 graden of lager is.
Al deze dingen bepalen of een werkplek té koud is.

Ryan Lathrope
2025-07-08 15:33:18
Count answers
: 0
Over koud op de werkvloer is weinig bekend. Werk en temperatuur: uw eigen situatie Heeft u vragen over uw individuele situatie, bespreek dit dan met uw werkgever. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u contact opnemen met een arbodeskundige of uw arbodienst. Ook werkgevers kunnen voor vragen over de werksituatie terecht bij een arbodeskundige of uw arbodienst.

Elize Molegraaf
2025-07-08 13:16:11
Count answers
: 0
Voor werk in gesloten en doorlopend bezette ruimtes zijn de minimumtemperaturen wettelijk vastgelegd, rekening houdend met de fysieke werkbelasting: zeer licht werk: 18°C
licht werk: 16°C
halfzwaar werk: 14°C
zwaar werk: 12°C
zeer zwaar werk: 10°C
De werknemers worden onderworpen aan een passend gezondheidstoezicht wanneer zij gewoonlijk buiten tewerkgesteld worden of wanneer ze ‘uit hoofde van hun normale dagtaak regelmatig, om technologische redenen’ worden blootgesteld aan koude (temperatuur lager dan 8 °C).

Arie Brands
2025-07-08 12:11:12
Count answers
: 0
Het Arbobesluit bepaalt dat de temperatuur op de werkplek of van het product dat moet worden bewerkt niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. De wet beschrijft geen specifieke temperaturen, maar wel dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsrisico’s bij werknemers te voorkomen. In de Arbowet staat dat een werknemer het werk mag staken als een werkgever geen maatregelen neemt en de gezondheid of veiligheid in gevaar komt.

Naomi van Poppel
2025-07-08 11:46:05
Count answers
: 0
Volgens de Arbowet moet de temperatuur waarin gewerkt wordt niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Een concrete wettelijke grenswaarde is echter niet bepaald. De FNV hanteert hiernaast de volgende vakbondsnormen: Bij een gevoelstemperatuur onder de -6 graden mag het werk stilgelegd worden. In de bouw heeft de werknemer het recht om hun werk te staken bij deze gevoelstemperatuur.
Beschermende kleding moet al beschikbaar zijn vanaf een temperatuur van 15 graden of lager.
In een aantal branches is in de cao opgenomen wanneer het niet meer verantwoord is om te werken. Zo staan bijvoorbeeld in de Bouw-cao regels rondom vorstverlet. Hierin staat dat werknemers niet om 7 uur aan het werk hoeven te gaan bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager.

Tycho Akin
2025-07-08 11:02:37
Count answers
: 0
Een minimumtemperatuur is niet vastgesteld, daarover moeten u en uw werknemers zelf afspraken maken.
Volgens de FNV is er bij temperaturen boven de 15 °C vaak geen direct risico.
Onder de 15 °C is er bescherming nodig, zoals extra kleding en handschoenen.
Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vindt de FNV werken niet meer verantwoord.
Dit geldt niet alleen voor mensen die buiten werken maar ook voor werknemers in onverwarmde loodsen of koelcellen.
Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed werken en bovendien ziek worden.
Daalt de lichaamstemperatuur tot onder de 35 graden Celsius, dan is er sprake van onderkoeling.
Onderkoeling kan een hartstilstand veroorzaken.
Door kou neemt het risico op arbeidsongevallen toe.
Bijvoorbeeld doordat een werknemer last krijgt van verstijving, waardoor de behendigheid afneemt en het moeilijker wordt om werkinstrumenten goed te bedienen.
Lees ook
- Welke temperatuur mag je niet meer werken?
- Wat zijn de regels voor werken bij een gevoelstemperatuur van -6 graden?
- Wat zijn handige tips voor werken in de kou?
- Hoe lang mag je maximaal in een vriescel werken?
- Wat zijn mijn rechten als het te koud is op kantoor?
- Hoe lang mag je in een vriescel werken?
- Hoeveel water moet ik drinken tijdens mijn werktijd?
- Welke temperatuur kan een mens verdragen?
- Welke temperatuur op het werk?