Wat zijn de HACCP-regels in de voedingsindustrie?

Indy Kok
2025-07-10 08:27:53
Count answers
: 0
Het voedselveiligheidssysteem HACCP staat voor “Hazard Analysis and Critical Control Points”. Het is een veiligheidssysteem om te voorkomen dat de veiligheid van ons voedsel in gevaar komt.
Bedrijven die gericht zijn op het werken met en/of verwerken van voedingsmiddelen moeten volgens de Europese wetgeving verplicht een voedselveiligheidsplan opstellen volgens de HACCP-regels.
Bij het opstellen van een HACCP-plan is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende 7 principes.
Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan.
Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast.
Geef per CCP de kritische grenzen aan.
Stel vast hoe de CCP's bewaakt worden.
Leg de correctieve acties vast per CCP.
Pas verificatie toe.
Houd documentatie en registraties bij.

Michelle Vermeulen
2025-07-10 07:45:46
Count answers
: 0
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.
Het is een preventief voedselveiligheidssysteem dat verplicht is voor elk bedrijf dat zich bezighoudt met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen en/of diervoeders, van fabrieken tot sportkantines.
Het is niet van toepassing op bedrijven die alleen voorverpakte voedingsmiddelen verkopen.
In het kader van de HACCP moet een bedrijf de potentiële risico’s in kaart brengen en vervolgens alles in het werk stellen om deze risico’s te minimaliseren.
De HACCP is gebaseerd op zeven onderzoeksfasen.
Deze fasen zijn: 1 Beschrijf alle gevaren voor iedere processtap (Hazards) 2 Bepaal de kritische beheerspunten (Critical Control Points) 3 Stel (interne) normen vast met betrekking tot alle kritische beheerspunten 4 Ontwikkel een controlesysteem voor de beheersing van alle kritische beheerspunten 5 Ontwikkel een correctiesysteem voor alle mogelijke afwijkingen 6 Stel verifieerprocedures op 7 Ontwikkel een registratie- en documentatiesysteem.

Isabella van der Avoirt
2025-07-10 07:26:52
Count answers
: 0
HACCP is een verplicht systeem dat bedrijven helpt bij veilig en hygiënisch werken met voedsel. Bedrijven moeten de gevaren en risico’s voor de voedselveiligheid in kaart brengen. En beschrijven hoe ze die gevaren en risico’s beheersen, zodat de consument een veilig product krijgt. Uw bedrijf moet werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van het HACCP-systeem. Dit is verplicht.

Bram Niermann
2025-07-10 07:10:31
Count answers
: 0
Elk bedrijf dat levensmiddelen produceert, verwerkt of distribueert moet volgens de Europese Hygiëneverordening Verordening (EG) Nr. 852/2004, artikel 5, een voedselveiligheidsplan opstellen gebaseerd op de zeven basisprincipes van HACCP.
Deze zijn ook beschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO).
De zeven basisprincipes van HACCP zijn als volgt:
1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s).
3. Stel per CCP een norm vast.
4. Monitor de CCP’s.
Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.
5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP, voor wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.
6. Controleer of het HACCP-plan goed is.
Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
7. Leg alles vast.
Houd documentatie en registraties bij.
De NVWA controleert of bedrijven en organisaties zich houden aan de HACCP-regels.
Een bedrijf kan zelf een voedselveiligheidsplan opstellen of een goedgekeurde hygiënecode van de betreffende sector gebruiken.
Een zelf opgesteld HACCP-voedselveiligheidsplan moet voldoen aan de voorwaarden van Verordening (EG) Nr. 852/2004, inclusief de wetenschappelijke onderbouwing voor alle producten en/of processen.
Dit plan zal worden beoordeeld door de NVWA.
Een bedrijf kan ook gebruikmaken van een door een branche opgestelde en officieel erkende hygiënecode.
Een hygiënecode is een praktische vertaling van een HACCP-plan.
Een bedrijf dat werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, voldoet automatisch aan de wet.
In beide gevallen controleert de NVWA onder andere op de beschikbaarheid en naleving van een HACCP-systeem.