Wat zijn de 9 belangrijkste HACCP-regels?

Daphne van de Ven
2025-07-10 08:45:29
Count answers
: 0
De 7 basisprincipes van HACCP zijn:
Gevarenanalyse: Identificeer mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid in elk stadium van het productieproces, van grondstoffen tot eindproduct.
Bepalen van kritische controlepunten: Dit zijn punten die blijvend gecontroleerd moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen en de risico’s te elimineren.
Vaststellen van kritische grenzen: Voor elk kritisch controlepunt moeten specifieke kritische limieten worden vastgesteld, zoals temperatuur, tijd, pH-waarde om het gevaar onder controle te houden.
Monitor de procedures: Stel procedures in om de CCP’s te bewaken en te controleren of de kritische limieten worden nageleefd.
Corrigerende acties: Definieer de oplossingsgerichte acties die moeten worden ondernomen wanneer een kritisch controlepunt buiten de vastgestelde limieten valt.
Verificatie: Stel procedures vast om te verifiëren dat het HACCP-systeem effectief werkt.
Documentatie en Registratie: Houd gedetailleerde verslagen en registraties bij van alle procedures en acties binnen het HACCP-systeem.

Evelien Moussaoui
2025-07-10 08:29:37
Count answers
: 0
Stap 1: Stel een HACCP-team samen
Om alle HACCP-richtlijnen op te volgen, moet u binnen uw organisatie een gespecialiseerd HACCP-team samenstellen.
Stap 2: Beschrijf het product
Het product of de productcategorie moet worden beschreven in termen van ingrediënten, verpakking, factoren die cruciaal zijn voor veiligheid, houdbaarheid, chemische, fysische en microbiologische eigenschappen et cetera.
Stap 3: Bepaal het beoogde gebruik
De derde stap is het identificeren van het beoogde gebruik, oftewel hoe is de bedoeling dat het product gebruikt wordt?
Stap 4: Construeer een stroomdiagram
Binnen de stroomdiagram moet elke operationele stap en input worden beschreven.
Stap 5: Verifieer het stroomdiagram ter plaatse
Het is belangrijk dat het stroomdiagram ter plaatse wordt geverifieerd voordat u verder gaat, om er zo zeker van te zijn dat het een accurate beschrijving is van het proces en de inputs.
Stap 6: Voer een gevarenanalyse uit
Stap 6 is ook het eerste principe van HACCP.
Stap 7: Identificeer de kritische controlepunten (CCPs)
Het tweede principe (en de zevende stap) is het identificeren van de kritische controlepunten, ook wel aangeduid als CCP’s.
Stap 8: Kritische grenswaarden (CL’s) vaststellen
Voor elk controlepunt (CCP) moeten passende kritische grenswaarden, ook wel aangeduid als CL, worden vastgesteld.
Stap 9: Bewaken van de kritische controlepunten (CCP's)
Het vierde principe (stap negen) is de bewaking van de controlepunten.
Er worden maar 9 stappen uitgelegd, dus zijn er maar maximaal 9 HACCP-regels.